1 Şubat 2014 Cumartesi

Makale yazarak para kazanma maceralarım- 3

evden yaz, evde kazan!

Eğer yazma yeteneğinize ve araştırma becerilerinize güveniyorsanız, evden para kazanmanın en güzel yollarından birinin makale yazarak para kazanmak olduğunu söyleyebilirim. Daha önce bu konudaki ilk acemilik deneyimlerim hakkında buradan okuyabileceğiniz bir kaç tane daha yazı yazmıştım. Yazarak kazanma maceramda iyi bir noktaya doğru ilerlediğimi gördüğüm için sizlerle daha detaylı bilgileri bu yeni yazıyla paylaşmak istedim.
Bana en çok sorulan soru, yazı isteklerine nasıl ulaştığım oluyor. Bu konuda sizlere tavsiye edebileceğim bir kaç yöntem var. Önceki yazılarımda bahsettiğim gibi ilk yöntem; www.elemanonline.com , www.kariyernet.com gibi sitelerden normal bir işe başvurur gibi “metin yazarlığı”, “içerik yazarı” gibi iş ilanlarına başvurmak. Açıkça ifade etmek gerekirse, uzun araştırmalarım ve başvurularım sonucunda şu anda en çok çalıştığım SEO firmasını bu siteler aracılığı ile buldum ve onlarla çalışmaktan gayet memnunum. Ödemeler düzenli yapılıyor, verdikleri işlerde süreklilik var. Yazarak kazanmak için SEO firmalarını tercih etmenin avantajlı yanı da bu. Çünkü onların sürekli içerik ihtiyaçları oluyor. Diğer yöntem ise www.uzmankirala.com vewww.projekurdu.com gibi sitelere üye olmak. Bu bahsettiğim iki site de freelance çalışanlar ile proje talebi olanları bir araya getiren, ve işlerini profesyonelce yapan siteler. Burada açılan projelere teklif veriyorsunuz ve belirtilen sürelerde işi tamamlayarak ödemenizi alabiliyorsunuz. Sürekli çalışmaya başladığım ikinci müşterim olan yurt dışında kurulmuş bir Türk firmasını bu kanallar aracılığıyla bulduğumu belirtmek isterim. Ödemelerini Euro ile yapan bu firma ile de uzun soluklu bir çalışma başlatarak zamanımın büyük bir kısmını neredeyse doldurdum sayılır. 
Makale yazarak para kazanmanın her geçen gün popülerleşmesiyle birlikte bu işin aracılığını yapan bir takım web siteleri de ortaya çıktı sizin de bildiğiniz üzere. Bunların bazılarının çok da güvenilir olmadığını düşünüyorum. Adını vermek istemediğim bir tanesiyle bağlantıya geçtiğimde, karşımdaki kişinin bozuk Türkçe'si, en basit gramer kurallarına bile uymayan yazı tarzı karşısında şaşkınlığa uğramıştım. Örneğin bana yazdığı mailde büyük harflerden oluşan buyurgan bir hitap tarzı vardı. Bu tarzını eleştiren bir mail yazdığımda aldığım cevap ise karşımdakilerin mantalitesi hakkında çok açık ipuçları veriyordu. Yazma eyleminin olduğu bir ortamda böylesi bir düzeysizlikle karşılaştığım için çok şaşırmıştım. Web sitelerinde fiyatlardan bahsetmediklerini ve uyduruk açıklamalarını görünce zaten onlarla çalışmaya hiç başlamadım bile. Şöyle bir ipucu verirsem belki önceki araştırmalarınızda karşınıza çıkan o siteyi hatırlarsınız. Diyorlar ki sitelerinde “ ilgili personel müdürü arkadaşımız size gereken açıklamayı yapacak!” Sizce de komik değil mi bu cümle; ne alakası var makale yazma işinden para kazanmayı hedefleyen sitede personel müdürünün; değil mi ama!.. Sanki holding olmuşlar da bir de personel müdürleri var.. Sanırım bu işte birilerini çalıştırarak para kazanma kurnazlığındaki bir takım Dunning Kruger Sendromu'na yakalanmış girişimcilerdi onlar. Yeri gelmişken belirtmeden geçemeyeceğim; bu aralar öğrendiğim ve hayatta karşılığı çok olan bir sendrom bu Dunning Kruger.. Merak ettiyseniz, önceki yazımda detayları okuduğunuzda siz de hoşlanacaksınız eminim bu teoriden.

Makale yazarak evden para kazanma konusunun öyle hafife alınacak bir iş olmadığını da belirtmek isterim. Öncelikle elbette tamamen size ait olan cümleleri, gramer kuralları çerçevesinde düzgün bir kurguda birleştirebilmelisiniz. Diğer önemli konu ise sizden istenen tarihe o yazıyı yetiştirebilmeniz. Eğer öz disiplininiz yoksa ve verilen tarihte yazıyı teslim edemezseniz zaten aynı müşteriyle bir daha çalışma şansınız da kalmayacaktır.
Makale yazarak para kazanma maceralarım tüm hızıyla devam ediyor. Bu konudaki deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Umarım bu yazıda benim gibi radikal bir karar alıp kendi mesleğini yapmak istemeyenler için faydalı olabilmişimdir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder