1 Şubat 2014 Cumartesi

Makale yazarlığı nedir? nasıl yapılır?

İnternetten para kazanmak için yazı veya makale yazmak gittikçe daha popüler olmaya başladı ve taliplileri her geçen gün artıyor. Ortada bir pasta olunca bu pastadan pay almak isteyen veya bedava iş yaptırmak isteyen bir takım web siteleri türedi. Maalesef bu sitelerin birçoğu güvenilir olmaktan oldukça uzak. Makale hizmeti verme iddiasında olmasına rağmen yazışmalarda ve görüşmelerde yetkililerin bozuk Türkçe’si, en basit dilbilgisi kurallarına bile uymayan yazışmaları zaten kendilerini ele veriyor. Makale yazarlığı yaparak para kazanmayı düşünüyorsanız web sitelerinde ücretden bahsetmeyen ve uyduruk açıklamalar yapan bu sitelerden uzak durmalısınız.
Elbette güvenilir olan makale siteleri de var. Bu siteler tamamen profesyonel bir mantık ve tasarım ile çalışıyorlar. Makale yazdırmak isteyen kişi taleplerini, makalede olmasını istediği kelime sayısını, ihtiyaç duyduğu anahtar kelimeleri oluşturulan bir havuz sistemine giriyor. Sizde bu yönergeleri izleyerek yazınızı hazırlıyor ve teslim ettiğinizde sistem otomatik olarak kazancınızı ödeme tablonuza işliyor. Yazılarınız çoğaldıkça yazar puanınızda artıyor ve kelime başına kazançta aynı oranda yükseliyor. Keyifli bir çalışma ortamında çalışıyor ve yaptığınız işten zevk alıyorsunuz.
Aslında ciddi olarak uğraşıldığında tatminkâr düzeyde para kazanma fırsatı sunan makale yazma işi sanıldığı kadar basit, hafife alınacak bir iş değildir. Her ne kadar konunun uzmanı olmasanız da yazdığınız konuya hakim olmanız gerekiyor. Araştırma yaparak ve bu araştırma sonuçlarını sentezleyerek uzman olmadığınız, hatta hiçbirşey bilmediğiniz konularda bile yazı yazmak mümkündür. İyi bir araştırmacı ve gözlemci iseniz herhangi bir konuda hızlı bir araştırma yaparak iyi bir yazı çıkarmanız mümkün olabilir. Elbette bazı konular uzmanlık gerektiriyor, ancak uzmanlık gerektirmeyen ve internette yeterince işlenmemiş onbinlerce konu vardır ve bu konuda hevesli ve yetenekli yazarları beklemektedir.
Yazarlık iddiasındaysanız kopya içerikler veya yapısı değiştirilmiş yazılar değil, tamamen sizin dimağınızdan çıkmış özgün cümleler kurmalı ve yazıları kendiniz kurgulamalısınız. Tabi gramer kurallarını da unutmamak gerekiyor. Çünkü dilbilgisi kurallarından yoksun bir yazının konusu ve üslubu ne kadar iyi olursa olsun fazla değeri yoktur. Bütün bunları başardığınızı varsayarsak son bir şey kalıyor; sizden istenen yazıyı istenilen tarihte bitirip teslim etmek. BU da belli bir disiplin içerisinde çalışmayı icap ettiren ve ihmal edilmemesi gereken bir konu. Eğer yazıyı zamanında teslim edemezseniz sizin güvenilirliğiniz konusunda bir takım şüpheler ortaya çıkar ve tekrar yazı siparişi alamama gibi bir yazar için çok can sıkıcı olan bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Makale yazarak para kazanma ile ilgili yazılarımızı devam ettirmeyi düşünüyoruz. Ancak bu konuda yeniyseniz ve araştırma içinde iseniz çok araştırma yapmanız ve bazı temel konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bunun için de bir kaynağa ihtiyacınız mutlaka olacaktır. Her ne kadar internette arama yaparak bir çok konuya ulaşabilme imkanınız olsa da, birbirinden kopuk yazılar daha fazla kafanızı karıştırabilir. Daha derli toplu bir kaynakla işe başlamak her zaman avantajlıdır ve sizi bir çok konuda bocalamaktan kurtarır. O nedenle makale yazarak para kazanma ile ilgili hemen he rşeyi içinde bulabileceğiniz bir kitabı daima başucunuzda bulundurun. Bu konuda detaylı bilgi isterseniz ilgili siteye mutlaka göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder